fredag 9 december 2011

Hur många är medvetna om detta som INTE har nämts i Svensk media över huvud taget?

Under torsdagen enades EUs justitieministrar om att ändra narkotikalagarna i de olika länderna, så att ungefär samma påföljd gäller för försäljning i hela unionen. Förhandlingarna stod stilla under ett och ett halvt år då motparterna Sverige och Holland inte kunde komma överens men på torsdagen nåddes alltså en överenskommelse.

Denna överenskommelse har dock tolkats på ett annorlunda sätt av Sverige och svensk media än vad den har utomlands.

Sydsvenskan skrev i tisdags en artikel med sensationsrubriken "Ny lag stoppar coffee shops", i artikeln skriver de :

När Thomas Bodström och de övriga justitieministrarna möts i Bryssel på torsdag väntas de enas om regler som kan bli slutet för holländska "coffee shops" och haschförsäljningen i danska Christiania.

Aftonbladet skriver i sin ledare med rubriken "EU:s nya drogpolitik - en seger för Sverige" :

Det vi bevittnade i går var inget mindre än ett trendbrott i europeisk narkotikapolitik. (...) Bakom oss har vi ett årtionde då haschlobbyn, en märklig och ohelig allians mellan flumvänster, libertarianer och den mäktiga tobaksindustrin, sakta men säkert liberaliserat Europas inställning till narkotika. Allt fler europeiska stater har talat om att lätta på lagstiftningen. Holland har gått före och många har mer eller mindre tagit för givet att andra länder förr eller senare skulle följa efter. Nu blir det inte så.

När man läser svensk medias rapporter om händelsen får man bilden av att den svenska narkotikapolitiken nått ett genombrott, att vi äntligen lyckats övertyga EU om att vår politik faktiskt fungerar, att de "liberala strömningarna" som det heter har stoppats. Men är det verkligen så? Undersöker man vad media utomlands rapporterar om saken finner man snabbt att det är väldigt tyst. Borde inte en så allvarlig sak som en lag som innebär stängning av Hollands tusentals coffeeshops ha större nyhetsvärde?

En av Hollands största tidningar -NRC, rapporterar om händelsen, de skriver (översatt) :

Efter ett och ett halvt års förhandlingar har Nederländerna gått med på att införa gemensamma regler för illegal droghandel i EU. Nederländerna blockerade länge förhandlingarna på grund av att dåvarande förslag inte garanterade bevarandet av coffeeshops. Dessa garantier finns nu, säger minister Donner idag i Bryssel.

Alla femton medlemsländer var redan i Juni 2002 överens om nödvändigheten i att införa gemensamma regler för droghandel, och Nederländerna hade inget emot att höja maxstraffen för handel med tunga droger, men vägrade godta hela förslaget eftersom maxstraffet för handel med lätta droger som cannabis föreslogs vara ett till tre års fängelse. Detta skulle göra det omöjligt med regler och praxis som undantaget för coffeeshops eftersom internationella juridiska avtal, tex utlämningsavtal gäller vid straff över 1,5 år.

Efter ett och ett halvt års tuffa förhandlingar med främst Sverige och Frankrike nådde dock ministrarna ett avtal i morse. Straffet för innehav och försäljning av små mängder cannabis bestämdes till ett års fängelse istället för det tidigare föreslagna ett och ett halvt. Med detta gäller inte internationella avtal och straffet kan fortsätta ignoreras precis som straffet på en månad gjorts hittils.

Nyhetsbyrån Reuters skriver :

Thursday's agreement was held up because Paris and Stockholm wanted tough jail terms for minor offences, a move opposed by Amsterdam because of its policy of tolerating the use and sale of so-called "soft drugs" such as cannabis. Sweden also demanded the Netherlands close the coffee shops, where people for over 30 years have been able to buy and smoke cannabis without fearing repercussions from the police.

A compromise was reached after the Netherlands agreed to increase its sanctions for the possession of small quantities to a year from one month. Member states also agreed on a declaration stressing the importance of fighting drug tourism.

Donner said the deal would not affect Dutch rules on coffee shops. "We have a situation where in certain conditions we will not prosecute and these conditions are kept very strictly," he told Reuters. "This decision does not cover that policy."

Enligt utländsk media påverkar alltså inte avtalet Hollands tolerans till cannabis något nämnvärt och bör inte heller påverka övriga länder mer än marginellt. Men ändå rapporterar svenska tidningar nyheten som om den vore det främsta svensk narkotikapolitik drivit igenom. Vill man så gärna tro att vår politik fungerar och att andra länder vill ta efter oss att man medvetet överdriver och förvränger för att skapa en illusion?

Avtalet ska röstas igenom parlamentet innan det träder i kraft tidigast 2006, och ska efter tre år utvärderas för att se hur effektivt det var. Efter de tre åren kommer förhoppningsvis misslyckadet att vara så tydligt att Sverige inte kan förneka faktum längre.

2003-11-28

EU-parlamentet godkände i torsdags (030213) en ny, mer liberal, människovänlig, tolerant och igenomförbar strategi när det gäller narkotikapolitik.

Planen går ut på att i första hand satsa på riskreducering, för både individen och samhället, vilket betyder gratis sprututbyten för narkomaner, något som redan finns i Malmö och fungerar bra. Sverige har tyvärr haft sina smutsiga fingar på förslaget och lyckats ta bort ett förslag med att tillåta injektionsrum för intravenösa droganvändare, så dom på ett säkert och medicinskt sätt kan inta sina droger, något som skulle reducera antal överdoser något enormt.

Nu sträcker sig förslaget till att "erbjuda distribution, program och ställen för utbyte av kondomer, nålar och sprutor" vilket Sverige ställer sig bakom. Regeringen har ännu inte bestämt om sprututbyten i Malmö ska få fortsätta eller ej, fast dom pågått i mer än tio år, men just dom försöken gjorde också att Sverige inte kunde gå emot förslaget med sprutbyten.

Under debatten i parlamentet fördömde som väntat svenska Yvonne Sandberg-Fries från dom europeiska socialdemokraterna och Olle Schmidt från dom europeiska liberalerna maniskt förslagen om avsvalkningsrum för användare av ecstacy pga risken för överhettning av intensiv dans, narkotikaklassificering, realistisk information om droger och injektionsrum för missbrukare. Röstsiffrorna blev 375 för, 46 emot och 35 nerlagda, alla dom närvarande svenskarna röstade emot utom Per Gahrton från det gröna europapartiet som la ner sin röst.

EU-kommissionen har tagit fram dom nya riktlinjerna men för att dom ska börja gälla krävs också att Ministerrådet godkänner dom senare i vår, vilket inte betyder att medlemsländerna måste ändra sin lagstiftning, utan att dom blir en rekommendation till alla länder.

Förhoppningsvis innebär dom senaste utvecklingarna att Sverige tvingas följa dom mänskliga rättigheterna när det gäller hur man behandlar sina narkomaner och minska på repressionen och dom restriktiva aktionerna som dom tror är den universiella lösningen på problemet med droger

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar